четвер, 28 червня 2018 р.

28 червня День Конституції України

День Конституції України щороку відзначається 28 червня. У цей день, 22 роки тому наша країна отримала свій найважливіший і головний документ — Конституцію!
День Конституції України — це державне свято, історія якого почалася з 1996 року після довгих обговорень і дебатів. У ніч на 28 червня 1996 року парламент прийняв Конституцію незалежної України. При цьому наша країна стала останньою з пострадянських країн, хто прийняв цей основний закон. У Конституції прописано, що країна існує для людей, але не навпаки. 
           Книжкова виставка в шкільній бібліотеці.
Історія прийняття Конституції України 


Депутати протягом довгого часу вели обговорення, дебатували і уточнювали з президентом затвердження головного закону держави для того, щоб підкреслити власну незалежність, прийняти символіку країни і вирішити суперечливі питання про власність, державну мову, розписати ключові принципи розподілу влади в Україні. У 1996 році була створена спеціальна парламентська комісія під керівництвом депутата Михайла Сироти, який вважається одним з «батьків» Конституції. 27 червня почався розгляд документа у Верховній Раді. На засіданні парламенту особисто був присутній і контролював процес Леонід Кучма. В ту ніч дискусія депутатів з приводу проекту тривала протягом 23 годин з 27 по 28 червня. Спікер Ради Олександр Мороз турбувався, що більше не зможе зібрати депутатів. Тож, 27 червня він зібрав парламентарій і заявив, що працювати будуть до тих пір, поки не буде прийнята Конституція. Тоді депутати врахували всі зауваження президента України Леоніда Кучми, підтримали всі суперечливі статті проекту: про державні символи нашої країни, про державну українську мову, про право приватної власності.
Ухвалення Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність. 28 червня о 9:20 відбулося голосування народних депутатів України за прийняття Конституції. За те, щоб прийняти Конституцію України проголосували 315 депутатів; 36 — проти, 12 утрималися, 30 не голосували. Парламентарій урочисто вніс до зали синьо-жовтий державний прапор. Після прийняття закону також в українському парламенті вперше пролунали слова національного гімну!
21 лютого 2014 року Верховна Рада України конституційною більшістю ухвалила закон про повернення і дію Конституції 2004 року.
26 червня президент України Петро Порошенко вніс до парламенту проект змін до Конституції, який передбачає децентралізацію влади в Україні та є одним із ключових пунктів його мирного плану для Донбасу. 
Голова Венеціанської комісії Джанні Букіккіо запевнив, що у Венеціанській комісії готові вже найближчим часом розглянути проект змін до Основного Закону України, запропонований Порошенком, і надати попередні висновки.

Я — українець. Є у мене право
 На рідну мову та свою державу, 
На гордий прапор золотисто-синій,
 На щастя жити у такій країні. 
Я — українець.  Право знати маю
 Про тих, кого героями вважаю, 
Що людство рятували від руїни, — 
Синів і дочок, гідних України. 
Я — українець.  Хочу право мати 
Завжди усе, що думаю, казати, 
На незалежну та міцну державу, 
На все, що гарантовано по праву.
 Я — українець. І моє це право
 Любити землю горду й величаву, 
Та дух свободи набирати в груди.
 Я — українець. Був ним, є, і буду!

Немає коментарів:

Дописати коментар