пʼятниця, 19 лютого 2021 р.

Список рекомендованої літератури дитячої україномовної книги для 1- 4 класів

 1. Андрусяк, І. Сірка на порох [Текст]: літературно- худож. вид. : для мол. і сер. шк. віку / Іван Андрусяк .- Київ : Фонтан казок, 2020 .- 136 с.

Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне… Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе в новій повісті одного з найулюбленіших сучасних українських дитячих письменників Івана Андрусяка. Історія про дружбу і зраду, про підлість і честь, про зародження перших почуттів і одвічну українську проблему самоусвідомлення.

2. Ауер, М. Школа чарівних тварин : літературно- худож. вид. : для мол. і сер. шк. віку / Маргіт Ауер, пер. з нім. М. Волкова, худож. Ніна Дуллек. – Харків: Ранок, 2017.- 176 с.: іл.  

У новій школі Іді не дуже подобається. Усе змінюється, коли вчителька, міс Корнфілд, відкриває її класові таємницю чарівної зоологічної крамниці. Іда однією з перших отримує чарівну тварину: лиса Раббата, надійного друга, якого їй так не вистачало після переїзду. Бенні друг теж не завадить. Як би йому хотілося мати поруч дикого хижака! Тоді всі в класі нарешті почнуть сприймати його всерйоз… Але все пішло шкереберть. Неймовірні пригоди починаються …

3. Голубєва, О. Неймовірні пригоди Мандарини Сергіївни  : літературно- худож. вид. : для мол. і сер. шк. віку / Ольга Голубєва. -  Харків : Ранок, 2018. – 112 с.

У житті завжди є місце дивовижам, несподіванкам і, звісно ж, усіляким щоденним подвигам. У цій смішній книжці книгодрузяки познайомляться із супергероїчною… бабусею. Історії про свій дивовижний життєвий досвід вона розповідає своїм онукам. О, як же багато не здогадуємося про своїх бабусь!

4.  Дал, Р. ВДВ : літературно- худож. вид. : для мол. і сер. шк. віку  / Роальд Дал .- Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2016 .- 224с.  

Просто геніальна книга! Одна з найкращих і найпопулярніших казкових повістей Р. Дала. Веселі, зворушливі і моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької дівчинки Софії давно стали настільною книжкою для юних читачів Західної Європи та США. Софія та ВДВ вирішили втілити один надзвичайно сміливий план, який має порятувати людей від почварних велетнів-людожерів... Серед героїв книжки — англійська королева, головнокомандувач військово-повітряних сил, велетні — Тілогриз, Костохруст, Угорлоковтач та інші. 

5. Андрусяк, І. Сірка на порох [Текст]: літературно- худож. вид. : для мол. і сер. шк. віку / Іван Андрусяк .- Київ : Фонтан казок, 2020 .- 136 с.

Травень 1637 року, містечко Березань неподалік від Переяслава. Дівчинка з дивним прізвиськом Сірка наглядає вночі за копальнею з видобутку селітри. Та ось на копальню вриваються розбійники, щоб при світлі багаття допитати двох викрадених незнайомців — козака і єврея. Заховавшись у могилі, Сірка стає свідком допиту і дізнається дещо дуже таємне і небезпечне… Хімічна промисловість «із могил», таємниці виготовлення пороху, погоня на болотах, шабельний двобій, «дальнобійники» ХVІІ століття і ще чимало цікавинок та дивовиж чекають на тебе в новій повісті одного з найулюбленіших сучасних українських дитячих письменників Івана Андрусяка. Історія про дружбу і зраду, про підлість і честь, про зародження перших почуттів і одвічну українську проблему самоусвідомлення.

6. Дал, Р. Матильда/ Роальд Дал .- Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2015 .- 272с.

«Матильда» — найпопулярніша книга Роальда Дала, одного з літературних батьків Джоан Ролінґ — авторки «Гаррі Поттера»...Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул...1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.

 7. Кочубей, С. Сім нескладух Говорухи [Текст]: літературно- худож. вид. / Саша Кочубей .- Київ : Фонтан казок,  2019 .- 104 с.

Височенна як жирафа однокласниця Єва, образившись на Андрійка Говоруху (шкільне прізвисько Андроїд), напророчила йому сім неприємностей – нескладух. І ось вони починають збуватися – і хлопець усе дужче нервує, через що раз у раз потрапляє в усе кумедніші ситуації. Аж доки раптом не з’ясовується, що насправді… Говоруха з Євою одного зросту, а рахувати веснянки на обличчі дівчинки дуже навіть цікаво!

8. МакДоналд, М. Джуді муді і НЕнудне літо [Текст]: літературно- худож. вид. / Меган МакДоналд; пер. з англ. Наталії Ясіновської .-  Львів: Видавництво Старого Лева, 2020.- 208 с.   

Джуді як ніколи певна, що на неї та її друзів чекає найграндіозніше літо в житті! Однак її мегаплан летить шкереберть: друзі роз’їхалися, батьки вирушили самі до Каліфорнії, а Джуді залишилася вдома зі Стінком і дивакуватою тіткою Опал. НЕнудне літо під загрозою! Та Джуді Муді не була б собою, якби не знайшла нагоди втрапити в шалені пригоди: катання на «Верескливому монстрі», перегляд зомбі-фільму, полювання на біґфута та пошуки пана Тодда... І, здається, це таки найкрутіше літо в її житті!

9. Мелех, А. Емі і Таємний Клуб  [Текст]: роман: для сер. шк. віку /Агнєшка Мелех; пер. з пол. Вікторія Міщук; худож. Бабінська Магдалена .-  Львів: Видавництво Старого Лева, 2019 .- 176с. : іл.   

На дошкільній підготовці Емі разом з подружками засновує Таємний Клуб Супердівчат. Що ж таємничого може трапитися в житті дошколярок? Невже загадкові люди в аеропорту настільки підозрілі, що дівчаткам доводиться шпигувати

10. Мошковська Е. Хитрі бабусі [Текст]: вірші: для мол. і сер. шк. віку / Емма Мошковська; пер. з рос. Володимира Германа; худож. Наталя Корсунська .- Київ: Махаон – Україна, 2012 .- 80 с.: іл.

Вірші Емми Мошковської, що увійшли до цієї книжки, написані так, ніби автор дивилася на світ крізь кольорові скельця.  І ось уже звичайні речі виграють усіма барвами веселки.
 Книжка навчить дітей дивитися на повсякденність небуденним поглядом.

11. Нестайко В. Дивовижні пригоди в лісовій школі [Текст]: літер.- худож. вид. / Всеволод Нестайко ; худож. Валерій Харченко .- Харків : Школа, 2011 .- 208 с.: іл.

Легка, життєрадісна, сповнена доброго гумору книга продовжує розповідь про веселі, дотепні пригоди зайчика, їжачка та їхніх однокласників, учнів спеціалізованої музичної лісової школи з ведмежою мовою викладання.

12. Остер, Г.  Казка з подробицями [Текст]: літер.- худож. вид. / Григорій Остер .- Київ : Махаон-Україна, 2011 .- 288 с.

Григорій Остер створив перший роман для дітей молодшого віку - шедевр в усіх відношеннях. Називається він "Казка з подробицями". Сьогодні вам повезло - ця книга у вас в руках. Сідаєте поряд зі своїм дитям, читайте йому вголос і насолоджуйтеся разом.

13. Перро, Ш. Кіт у чоботях [Текст]: літер.- худож. вид. / Шарль Перро .- Харків: Віват, 2019 .-  40 с.

Найвідоміша казка про пухнастого домашнього улюбленця. Завдяки винахідливості й завзятості Кіт, що вміє розмовляти та носить чоботи, допомагає своєму господарю не лише позбутися злиднів, а й знайти своє кохання та отримати півкоролівства.

14. Стренковська – Заремба, М.  Філіпек і дівчата [Текст]: роман: для мол. і сер. шк. віку / Малгожата  Стренковська – Заремба ; пер. з пол. І. Котляревської – Фесюк .- Харків : Школа, 2016 .- 144 с. – ( Нова дитяча книга)

Кмітливий Філіпек та його нерозлучні друзяки виявляють, що дівчата мають велетенський вплив на їхнє життя. Адже саме вони роблять геть нестерпним хлопчаче буття: то у змаганні виграють, то найочікуваніший футбольний матч зіпсують, а що робить із хлопцями закоханість - годі й казати. Боротьба за рівність і справедливість у хлопчачо-дівчачих взаєминах обертається для малого розумника і його друзів новими кумедними пригодами.

15. Стронг, Д.  Кімнатні пірати [Текст]: роман: для мол. і сер. шк. віку / Джеремі Стронг .- Львів: Видавництво Старого Лева,  2020 .- 160 с.: іл.

Не дивуйтесь, якщо по сусідству з вами оселяться справжні пірати! Адже далеко не кожен пірат любить море. Серед них є такі, що води на дух не переносять, зате обожнюють затишні помешкання, в яких можна не лише чудово облаштувати піратський корабель, але й відшукати скарби!

16. Стронг, Д. Ракета на чотирьох лапах / Джеремі Стронг .- Львів: Видавництво Старого Лева,  2016 .- 192с.: іл.

Чудова новина! Ракета на чотирьох лапах повертається!!! Повертається для того, щоб знову завдати купу клопотів своїм господарям, втрапити в халепу, накрасти купу їжі і… зникнути. Але не сумуйте. Вона обов’язково повернеться! І не сама...Чудова новина! Ракета на чотирьох лапах повертається!!! Повертається для того, щоб знову завдати купу клопотів своїм господарям, втрапити в халепу, накрасти купу іжі і... зникнути. Але не сумуйте. Вона обов'язково повернеться! І не сама...

17. Стронг, Д. Ракета на чотирьох лапах  під прикриттям / Джеремі Стронг; пер. з англ. Вікторії Зенгви .- Львів: Видавництво Старого Лева,  2020 .- 192с.: іл.

Пам’ятаєте Стрілку? Це ж та скажена собацюра, яка неймовірно швидко бігає та ще хуткіше потрапляє у халепи. А в кого вічно від цього неприємності? Звісно ж, у Тревора! Він та Тіна постійно мають з тією собакою пригоди. Але тепер на них чекає дещо серйозніше: потрібно врятувати Стрілку від виправного табору, а ще — знайти справжніх викрадачів домашніх улюбленців! Чи впораються друзі з такими викликами цього разу? Буде нелегко!

18.  Ткачук, Г. Білка Квасоля та Опівнічний Пожирака [Текст]: літер.- худож. вид. / Галина Ткачук; худож. Наталії Кащак .-  Харків: Ранок, 2019 .-  72 с. : іл.

У стародавньому Києві на Подолі жила собі дівчинка на ім’я Квасоля. У ті часи багато хто з киян умів перетворюватися на тварин чи птахів. Квасоля була білкулакою, бо перекидалася на білку. Якось у Києві з’явився таємничий невловимий злодій — Опівнічний Пожирака. Квасолин тато — відьмак Буряк, вирішив знайти спосіб відлякати ненажеру. Небезпечними й химерними околицями Києва Квасоля разом із бузиновим чоловічком Патикославом вирушають на пошуки інгредієнтів для чарівного зілля Буряка.    

19. Турюн, Ліан Аліна Андерсен [Текст]: літер.- худож. вид. / Ліан Турюн; пер. З норв. Наталки Гайди .- Львів : Видавництво Старого Лева, 2020.- 168 с.

Восьмирічна Аліса дуже тішиться завершенню шкільного року. Попереду тільки випускний та вистава, у якій дівчинка грає дуже непомітну роль. Але вона також запасна виконавиця ролі принцеси. Тож коли Гелен — зірка вистави — несподівано травмується, Алісі доведеться виконувати головну роль і говорити на публіку. Та ще й Алісин однокласник Івар, який теж грає у виставі, більше з нею не розмовляє. Що може бути гірше? Схоже, Алісі треба пошукати в собі приховані таланти...

20. Флетчер, Т. Різдвозавр і Зимова Відьма [Текст]: роман / Том Флетчер; пер. з англ. Марти Сахро .- Львів: Видавництво Старого Лева, 2019 .- 432 с.

Вільям дивовижним чином опиняється в майбутньому і дізнається, що в ньому немає Різдва – улюбленого свята хлопчика і його тата. Він не може повірити, що існування Санти, ельфів та магічних оленів опинилося під загрозою через найголовнішого нечемнюха – містера П. Чи вдасться Вільямові разом із Різдвозавром і Брендою змінити хід подій, щоб врятувати своїх друзів зі Снігового ранчо? Ким насправді є загадкова Зимова Відьма? Щоб дізнатися про це – читайте нову захопливу книжку Тома Флетчера.

21. Шкляр, В. Песик Гав, соловейко, джміль і два жолуді [Текст]: літер.- худож. вид. / Василь Шкляр.- Львів: Апріорі, 2016.- 48 с.

Дитячий світ – то суцільні дива та неймовірні пригоди. І якими ж яскравими вони постають в оповідках автора знаменитого «Чорного Ворона» під пензлем одного з найкращих європейських ілюстраторів. Паралельний текст англійською стане унікальною допомогою для розумненьких хлопчаків і дівчаток, охочих змалечку вивчити іноземну мову.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар