пʼятниця, 24 серпня 2018 р.

День Незалежності України.


День Незалежності – одне з найголовніших свят у серці кожного патріота. Україна відзначає цю подію 24 серпня уже 27 років поспіль. Традиційно в цей день відбуваються урочистості . В знак любові до своєї країни люди вбираються у вишиванки.
Незалежність України святкують далеко за її межами. Багатомільйонна українська діаспора не менш гучно відзначає це свято у Канаді, США, Бразилії, Австралії, ні на хвилину не забуваючи про своє коріння.
До цієї дати наша країна йшла більше тисячі років. З часів розпаду Київської Русі українська держава була незалежною тільки короткі проміжки часу. Історичні умови склалися так, що українці довгий час знаходилися під гнітом інших країн. Їм насаджували чужу мову, віру та традиції. Проте це не змогло побороти український дух. Все це тисячоліття йшла важка боротьба за незалежність, і не тільки на полі бою, а й на літературній, поетичній, художній, культурній та релігійній нивах.
Першою після Русі українською державою стала Гетьманщина. Мужність і воєнна слава козаків гриміла в той час по всій Європі. Проте визвольна війна не увінчалась успіхом і козацька держава потроху втрачала позиції, аж поки не була ліквідована імператрицею Катериною. Історія Української народної республіки вже на початку двадцятого століття також не була довгою.
Справжню  незалежність Україна здобула вже після розпаду СРСР. 24 серпня 1991 року було проголошено Акт про незалежність України. Територія держави була проголошена єдиною та неділимою. На території України мають чинність виключно Конституція та закони України.
  Проте чи закінчена боротьба українців за свою свободу? Очевидно, що ні. Сьогодні українська держава потребує від своїх синів та дочок неабиякої єдності та сили духу. Тільки так наша держава зможе стати не тільки географічним, а й економічним та культурним центром Європи, здобути світове визнання та потрапити в клуб найрозвинутіших країн.
Хочу подяки тим, які не можуть святкувати разом з нами, але завдяки яким – святкувати можемо ми. Нашим солдатам, нашим героям.
Спасибі за спокійне небо, і за нашу свободу! ... 
 З нагоди  цієї дати в бібліотеці підготовлена книжкова виставка 
«Моя країна - Україна»

            Усе моє, все зветься Україна                     
    ...Буває, часом сліпну  від краси,
    Спинюсь, не тямлю, що воно за диво,-
   оці степи, це небо, ці ліси, –        
   усе так гарно, чисто, незрадливо,
  усе як є – дорога, явори,
   усе моє, все зветься Україна.
  Така краса, висока і нетлінна,
  Що хоч спинись і з Богом говори…
                                       Ліна Костенко





Немає коментарів:

Дописати коментар